Sari la conținut

Tot ce trebuie sa stii despre diabet – de la tratament la metode de preventie

    In cadrul corpului uman, unele afectiuni medicale pot fi provocate de dereglari in ceea ce priveste productia anumitor substante. In cazul diabetului, aceasta dereglare este declansata de tulburari la nivelul productiei de insulina, fiind intr-o cantitate foarte mica, sub limita minima de care corpul are nevoie.

    Diabetul de tip 1 este diabetul in care sistemul imunitar ataca celulele din pancreas care se ocupa cu secretia insulinei. Diabetul de tip 2 este cauzat de faptul ca celulele beta din pancreas produc prea multa insulina iar organismul nu poate metabolize glucoza, zaharurile in plus intrand astfel in sange.

    diabet

    Simptome

    Corpul uman prezinta un numar de simptome care pot indica faptul ca puteti suferi de diabet. Desi par banale, lasate netratate sau neinvestigate, aceste simptome pot ajunge sa aiba complicatii severe. Printre simptome se numara infectiile numeroase la nivelul pielii, al tractului urinar si al vaginului, oboseala excesiva, privirea incetosata, foamea excesiva si scaderea brusca in greutate.

    Printre acestea mai putem adauga ca simptome ale diabetului de tip 1 si 2 sunt si setea in exces, gura constant uscata, dureri abdominale si nu in ultimul rand greata sau varsaturile. Daca aveti una sau mai multe din aceste simptome, mergeti la un control medical.

    Diagnosticare

    Procesul de diagnosticare al diabetului este diferit in functie de tipul sau. Pentru diabetul de tip 1, doctorul va face mai multe teste de dozare a glicemiei prin care el va dori sa vada nivelul de glicemie din sange. Daca glicemia este mai mare de 126mg/dl la doua testari separate sau mai mare de 200mg/dl la o singura testare atunci se va putea da un diagnostic. Indiferent daca suferiti de diabet, un glucometru poate fi de mare ajutor in monitorizarea glicemiei.

    Citeste si:  Cel mai bun glucometru

    Pentru diabetul de tip 2, doctorul se va uita la nivelul de hemoglobina glicolizata din sange, iar orice valoare deasupra procentajului de 5.7% indica fie prediabetul fie diabetul daca cifra creste. Doctorul va administra mai multe teste prin care va lua valoarea glicemiei din organism.

    Tratament

    Dat fiind faptul ca organismul cu diabet de tip 1 nu poate produce destula insulina, tratamentul consta in injectarea unei doze de insulina stabilita de catre medic. De asemenea, pacientul trebuie sa isi verifice in mod frecvent valoare glicemiei. In privinta reglarii acestor valori, ele pot fi facute prin intermediul unei diete echilibrate, saraca in carbohidrati, grasimi si zahar si o viata mai activa, in care pacientul face mai multe exercitii fizice.

    Tratamentul pentru diabetul de tip 2 este unul mult mai complex iar el este dat de medic pentru fiecare pacient individual in functie de nevoile sale. In general, restrictiile si procesul de reglare al nivelului insulinei este asemanator cu cel al diabetului de tip 1.

    Preventie

    Desi factorii genetici joaca un rol foarte mare in ceea ce priveste posibilitatea de a suferi de diabet, exista o serie de metode de preventie prin care puteti incerca sa fiti cat mai sanatos/sanatoasa. Daca sunteti fumator renuntati la fumat, incercati sa aveti o dieta cat mai echilibrata si bogata in vitamine combinand regimul alimentar cu o exercitii fizice si nu in ultimul rand, incercati pe cat posibil sa ve mentineti o greutate corporala relativ normala pentru inaltimea si varsta dumneavoastra.