Sari la conținut

Care sunt cele mai bune probiotice?

    Continuand seria noastra de articole despre cum sa iti imbunatatesti sistemul imunitar, astazi aducem in discutie care sunt cele mai bune probiotice pentru a ne intari imunitatea. Probioticele au aparut recent pe piata si in diverse discutii legate de sanatatea noastra, ele fiind o alternativa simpla de a ne mentine sistemul imunitar rezistent si de a respinge anumite boli. Cu toate acestea, desi multi dintre noi am auzit de probiotice nu toti stim ce sunt probioticele, de unde vin, ce efecte au asupra organismului, care sunt cantitatile recomandate si cum trebuie sa le folosim pentru a ne bucura de beneficiile lor pe deplin.

    Astazi ne vom axa pe acest subiect si vom incerca sa va raspundem la toate intrebarile legate de probiotice pentru a putea intelege de ce aceste bacterii sunt cel mai bun aliat atunci cand vine vorba de apararea organismului.

    Top 3 cele mai bune probiotice

    01. Probiotice Advanced Multibillion Dophilus

    probiotice Advanced Multibillion Dophilus

    Acest supliment de la Solgar imbina lactobacillus acidophilus si bifidobacterium lactis, 2 grupuri de bacterii “prietenoase” care se regasesc in tractul nostru digestiv. Aceste bacterii care asigura flora intestinala se pierd atunci cand luam medicamente, fapt pentru care este recomandata suplimentarea acestora. Ele asigura un nivel ridicat al sanatatii noastre, asadar este indicat sa mentinem un echilibru cand vine vorba despre astfel de bacterii.

    Probiotecele de la Solgar contin microorganisme rezistente la acidul gastric, care mentin flora intestinala. Acestea sunt 100% lipsite de lactoza, iar produsul poate fi consumat chiar si de persoanele vegetariene.

    Ingredientele care se regasesc in probioticele Advanced Multibillion Dophilus:

    • L. acidophilus, LA-5® 1.25 miliarde microorganisme
    • B. lactis, BB-12® 1.25 miliarde microorganisme
    • L. paracasei, L. CASEI 431® 1.25 miliarde microorganisme
    • L. rhamnosus GG, LGG® 1.25 miliarde microorganisme

    Modul de administrare:

    Acest produs vine sub forma de capsule. De preferat aceasta se ia pe durata mesei, cu o cantitate de minim 200ml de apa.

    Acest supliment alimentar este produs in SUA.

    02. Probiotice Procombo Visislim

    probiotice procombo visislim

    Procombo Visislim se lauda cu probioticul cu cele mai multe bacterii probiotice vii pe capsula – 15 mld. Acesta ajuta la refacerea rapida a echilibrului dintre bacteriile bune si rele din sistemul intestinal.

    Citeste si:  Sucuri naturale impotriva racelii

    Alte beneficii ale acestui produs includ:

    • reduce senzatia de greutate in stomac
    • reduce discomfortul gastric
    • reduce balonarea
    • ajuta la digestie

    Ingredientele regasite in Procombo sunt: lactobacillus acidophillus si fructo-oligozaharide cu catena scurta.

    Modul de administrare

    Administrarea acestui probiotic este destul de simpla, intrucat produsul se prezinta sub forma de capsule. O singura capsula pe zi, in urma mesei este doza recomandata de producator.

    03. Probiotice Colon Help Forte

    Colon Help Probiotic Forte

    Probioticele Colon Help Forte imbina ingriedentele naturale pentru a va ajuta in a avea o flora intestinala echilibrata. Acest complex contine si ingrediente cum ar fi inulina, care are un efect prebiotice.

    In termeni simpli, atunci cand flora de fermentatie se afla intr-o cantitate usor scazuta, efectul prebiotecelor o ajuta sa se refaca destul de usor. Atunci cand flora de fermentatie se regaseste intr-o cantitate mult mai mica fata de cantitatea normala, este nevoie sa adaugam bacterii din exterior. Acest lucru se intampla prin consumul de probiotice.

    Acest produs nu contine conservanti, coloranti sau aditivi chimici sau.

    Ingrediente:

    • Seminte de in
    • Tarate de psyllium
    • Inulina din radacina de cicoare
    • Menta
    • Anason
    • Chimen
    • Fenicul
    • Argila
    • Culturi probiotice (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus)

    Mod de administrare:

    Acest produs se administreaza inainte sau dupa masa, amestecand o lingurita sau doua cu 200ml de apa sau suc de fructe. Pentru efecte mai bune, este indicat ca acesta sa fie amestecat cu 200ml lactate fermentate cum ar fi iaurt sau lapte batut.

    Pe durata acestei cure, trebuie sa consumati cel putin 2l de apa pe zi. Fibrele regasite in acest produs pot produce constipatie daca sunt consumate fara suficiente lichide.

    Acest supliment alimentar este produs in Romania.

    Ce sunt probioticele?

    cele mai bune probioticeDesi le-am numit bacterii, probioticele sunt numite de drept “bacteriile bune ale organismului” dat fiind faptul ca rolul lor este unul foarte complex. Ele creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor, intaresc sistemul imunitar, echilibreaza tubul gastrointestinal, previn dezechilibrele de la nivelul tractului urinar si protejeaza impotriva infectiilor.

    Pe langa rolul acesta de protectie, probioticele ajuta si la sintetizarea vitaminelor, a biotinei si a acidului folic, reusind de asemenea sa grabeasca eliminarea substantelor nocive cum ar fi colesterolul ridicat, excesul de hormoni sau chiar amoniacul.

    Pe suprafata si in interiorul organismului uman se regasesc undeva intre 400 si 500 de astfel de bacterii, ele fiind mai mult preponderente la nivelul pielii, al orificului bucal, al cailor respiratorii superioare, la nivel intestinal si in zona tractului uro-genital. Aceasta flora bacteriana probiotica poate fi perturbata de o serie de factori externi, printre care se numara pilulele anticonceptionale, aspirina, antibioticele, apa clorinata, ibuprofenul si corticosteroizii.

    Citeste si:  Miere de Manuka

    Asta inseamna ca daca sunteti o persoana care consuma oricare din cele mentionate mai sus, ce este indicat pentru dumneavoastra este sa reusiti sa va mentineti nivelul de probiotice din organism la un nivel normal, in ciuda acestor medicamente. O mare parte din sistemul imunitar (aproximativ 80%) este influentat de nivelul de probiotice gasit in flora bacteriana intestinala, acolo unde probioticele se regasesc cu precadere.

    Cum ne ajuta probioticele?

    beneficii probiotice

    Probioticele sunt bune pentru noi deoarece tin infectiile departe, ne cresc imunitatea, apara oasele si imbunatatesc aspectul pielii. Cum au loc aceste procese? In ceea ce priveste infectiile si stoparea lor, probioticele stimuleaza productia de peptide. Peptidele sunt niste substante ale caror rol este unul antiinfectios. Cu cat mai multe probiotice pot stimula aceasta productie, cu cat organismal are mai mult armament in lupta cu o infectie.

    In ceea ce priveste ajutorul dat in fortificarea imunitatii, ele ajuta organismul sa sintetizeze imuglobinele de tip A si sa moduleze activitatea celulelor NK, celule care sa ocupa cu lupta impotriva celulelor canceroase si a celor infectate viral. Mai pe scurt, probioticele sustin, stimuleaza si sintetizeaza atat substante cat si activitatea unor celule menite sa lupte imbotriva infectiilor la nivelul organismului.

    Efectele benefice asupra pielii ar putea parea o simpla supozitie medicala insa acest proces a fost urmarit si analizat de catre medici printr-un studiu facut in Japonia. In urma acestui studiu medicii au observant ca pacientii care au consumat lapte fermentat timp de 4 saptamani au avut un grad mai ridicat de elasticitate a pielii, un grad de hidratare mai bun si o secretie mai mare de sebum, sebum care are rol sa protejeze pielea de factorii externi. Astfel de studii arata si faptul ca probioticele sunt bune pentru cei care sufera de afectiuni ale pielii, lucru care sustine importanta lor in a fi consumate sau administrate.

    Nu in ultimul rand, un studiu recent a demonstrat faptul ca tratamentul cu probiotice ar putea fi indicat pentru cei care sufera de osteoporoza sau ca mecanism de prevenire a acestei boli. In acest caz suplimentele cu probiotice s-au dovedit bune in protejarea oaselor impotriva lipsei de calciu. Ce trebuie mentionat insa este faptul ca acest test facut cu probiotice a fost realizat momentan numai pe soareci de laborator, fiind nevoia si unor studii pe subiecti umani pentru a vedea daca aceste efecte care opresc inflamatia acuta pot fi demonstrate si in cadrul organismului uman.

    De unde putem cumpara probiotice?

    tipuri de probioticeProbioticele se gasesc in doua forme: probioticele naturale si probioticele din suplimente. Ambele tipuri contin aceleasi tulpini ale bacteriilor Lactobacillus si Bifidobacterium. Este mult mai indicat sa includeti in dieta alimente care contin in mod natural aceste bacterii (produse in urma fermentatiei) decat luarea de probiotice din produsele naturiste. Daca vreti sa includeti un supliment probiotic naturist in dieta dumneavoastra, consultati un medic pentru a va indica tipul de medicament potrivit si dozajul necesar.

    Probioticele in dieta

    Dat fiind faptul ca luarea unor suplimente cu probiotice nu este indicata fara a cere sfatul unui medic, puteti incorpora probiotice naturale in dieta dumneavoastra prin includerea anumitor alimente. De exemplu, produsele lactate cum ar fi laptele batut, iaurtul, chefirul si laptele, precum si alte lactate fermentate sunt o foarte buna sursa de probiotice pentru organism. Veti gasi probiotice si in muraturi precum si in ciocolata neagra sau in laptele de soia.

    Si legumele sunt o foarte buna sursa de probiotice. Daca doriti, puteti sa consumati legume care au probiotice (sfecla rosie fiind un exemplu foarte bun) sau sa introduceti ceapa si usturoiul mai des in bucataria dumneavoastra. Ce trebuie sa tineti minte este ca nivelul de probiotice al acestor alimente nu este unul incredibil de ridicat deci daca inca simtiti un dezechilibru intestinal, mergeti la o consultatie pentru a primi un sfat de la medicul dumneavoastra.

    Probioticele si antibioticele

    Este binecunoscut faptul ca descoperirea antibioticelor a dus la revolutionarea medicinei. Fiind capabile sa lupte impotriva multor boli, ele au un rol primordial in apararea organismului. Cu toate acestea, o problema care a inceput sa apara recent la nivel global este evolutia rapida a tulpinilor bacteriene, noile mutatii dovedindu-se rezistente impotriva antibioticelor, fiind nevoie de cantitati din ce in ce mai mari.

    Aceasta situatie este un rezultat al folosirii excesive a antibioticelor. Unii medicini prescriu foarte usor antibiotice ca medicament impotriva unei boli minore iar multi oameni cumpara antibiotice fara reteta si le administreaza inadecvat (fara sa consulte un medic) la o raceala, la o gripa sau la alte afectiuni unde acestea nu au efect. Pentru a combate aceasta problema se sugereaza cresterea nivelului de probiotice din organism si folosirea antibioticelor doar cu prescriptia doctorului si doar atunci cand este indicat in lupta unor infectii.